Vertikálna záhrada

VERTIKÁLNA ZÁHRADA KAROO

Písomné zmienky o vertikálnej záhrade nájdeme už z obdobia pred Kristom.Posledné roky však oslavujeme ich come-back. Krásny minimalisticky vzhľad a samozavlažovacia konštrukcia ju priam  predurčuje do dnešnej uponáhľanej doby.

Predstavujeme Vám vertikalnu záhradu  KAROO, ktoré získalo za rok 2013 cenu za inováciu v Belgicku.

S modulom Karoo vytvoríte nádherný živý obraz na stene.  Budete sa z toho tešiť dvojnásobne lebo to bude presne podľa Vášho vkusu a bude to vaša pýcha. Tento živý organizmus bude blahodárne vplývať na vaše zdravie a náladu. S použitím vertikálnej záhrady Karoo nie ste obmedzený priestorom v byte a cena neprevyšuje cenu samozavlažovacích kvetináčov.Odteraz  sa nemusíte báť, že Vaše dieťa prevráti kvetináč s kvetmi, alebo že kvetináč zaberie príliš veľké miesto už aj tak preplnenej detskej izbičky.

Vertikálna záhrada Karoo je symbióza s prírodou. Stojí za zmienku, že modul je krásne zabalený, obsahuje špeciálnu zeminu a odporúčanie výrobcu na výber interiérových a exteriérových rastlín.

KAROO môžete využiť aj ako mini bylinkový záhon. Pojme 9 rastlín v priemere 9 cm.  Celé leto to môžete mať na terase alebo v záhrade a v zime to jednoducho prenesiete do bytu. Výhodou je, že modul je samozavlažovací a každá rastlinka si natiahne toľko vlahy koľko potrebuje. Postačí raz za 10 dní doliať 1 liter vody do vrchného otvoru modulu. Mini záhon môže obsahovať bylinky rozmanitých chutí , vôní a farieb. Sú našimi pomocníkmi pri varení a liečení. Bylinky sú skromné rastliny preto sa veľmi dobre pestujú aj na malom priestore. So živinami to nepreháňajte, môžu znížiť chuťové vlastnosti. Búdú Vám vďačné ak im listy sem-tam  orosíte.Vo všeobecnosti nad radiátorom kde je veľmi teplý a suchý vzduch často aj prievan kvetom sa nedarí. Pri kúpe bylín uprednostnite menšie, mladšie rastlinky skorej sa prispôsobia novým podmienkam.

AKO NA TO

Na začiatku si premyslite aké bylinky  najčastejšie používate. Chcete dochucovať s nimi jedlá ako tí najslávnejší kulinári, alebo uprednosťňujete liečivé čaje a nápoje ?

Môj výber obsahuje aj niekoľko byliniek ktoré vyčaria u vás aj teraz na jeseň a počas celého roka  tú pravú stredozemskú vôňu:

Rozmarín – je považovaný za kvet lásky a vernosti. Čerstvé listy chutia najlepšie. Hodia sa k mäsu a stredomorským zeleninovým jedlám. Malé množstvo pridávajte do pečených zemiakov a bylinkových masiel.  K rastu potrebuje slnko a dostatok vlahy. Čerstvé výhonky sa trhajú priebežne, maximálne však do jednej tretiny výhonku. Aby rastlina získala pekný tvar konce vetvičiek tvarujte strihaním.

Oregano – Pri jeho vôni sa v mysli vynára  pravá chrumkavá pizza ktorá by bez neho nemohla existovať. Svoju výraznú arómu nám predstaví až pri varení. Potrebuje slnko.

 Šalvia lekárska-  je mimoriadne dekoratívna bylina. Jej plstnaté strieborno- sivé listy z nej urobia skvôst vašej bylinkárne. Je to prírodné antibiotikum.Pite čaj z čerstvých listov počas chrípok a pri bolesti v krku používajte to ako kloktadlo. Potláča potenie a znižuje cholesterol v krvi.

Stévia – Táto viacročná rastlina je 30-krát / nie 300 krát ako sa často objavuje na internete/ sladšia ako cukrová repa. Sladkosť spôsobujú glykozidy steviolu. Stéviu môžu používať aj cukrovkári.Čerstvé listy prelejeme vriacou vodou a necháme odstáť 10-15 minút. Tento sirup potom môžeme používať na varenie ,do čaju a limonád. Sirup skladujte v chladničke max. však  3-4 dni.  Rastlina neznesie premokrenie a listy pravidelne zbierajte aj v zime aby ste podporily ich rast  !

 Levanduľa – Pochádza z oblasti Stredomoria. Poznáme ju ako skvelú vôňu zo skríň našich babičiek. Pestujeme ju pre vzhľad a  príjemnú vôňu. Potrebuje slnko a dostatočnú zálievku  neznesie ale premokrenie. Pridáva sa do mäsových jedál, levanduľový cukor zase do dezertov a zákuskov.

Medovka lekárska – je trvalá bylina s príjemnou citrónovou vôňou.  Oddávna slúži ako liek aj ako korenina. Je ďalšou liečivou a koreninovou rastlinou pochádzajúcou zo stredomoria Pomáha pri nespavosti a zmierňuje migrénu. Taktiež sa považuje za bylinu privolávajúcu lásku a  používa sa proti depresiám. Potrebuje plné slnko, korene nesmia preschnúť Listy obsahujú vitamínu C, veľa karoténu, silice, trieslovín a flavonoidov

Bazalka grécka drobnolistová – je nižšieho rastu preto je ideálna do nádob. Aroma bazalky drobnolistej je najvýraznejšia medzi ostatnými  kultivarmi. Bazalka prišla do európskej kuchyne v 16.stročí z východnej Indie a Iránu. Je teplomilná a svetlomilná rastlina. Čerstvé lístky bazalky sú nenahraditeľné pri príprave mnohých jedál z oblasti stredozemného mora. Bazalka je výborná na čerstvých rajčiakoch, pokvapkaných olivovým olejom a hodí sa aj do varených jedál s paradajok. Jej výraznú chuť neutlačí  ani cesnak a spolu s ním je hlavnou prísadou na výrobu  pesta – klasickej talianskej omáčky na cestoviny. Ak čerstvé lístky dáme do olivového oleja  uchovajú svoju aromatickosť.

Majorán: Najčastejšie je používaná ako  sušená. Varenie bude ale  dvojnásobne zaujímavé ak koreninu si vypestujeme sami. Nielen v kuchyni oceníte majoránku. V ľudovom liečitelstve  sa používa ako prostriedok posilňujúci nervovú sústavu, odstraňuje bušenie srdca a nespavosť. Má rada teplomilné miesto

 Čili papričky – rastlinky sú dekoratívne a môžu vás tešiť s krásnymi plodmi až do jari.  Niektorí pestovatelia tvrdia že jednu rastlinku majú aj viac rokov, predsa ale by sme mali akceptovať to, že paprika  je  sezónna rastlina. Okrem výraznej pálivej chute plody majú aj liečivé účinky. Kapsicin obsiahnutá v čili znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

_________________________________________________________

Samozrejme zoznam je dlhší. Do modulu môžete zasadiť mätu rôznych chutí, pažítku, materinu dúšku, kari, saturejku, petržlen listová a aj pažítku.

 Mäta pieporná : mätu azda netreba predsavovať milovníkom čajov a limonád. Listy a vňať majú príjemnú mentolovú chuť a vôňu. Nič nie je osviežujúcejšie ako limonáda z tejto bylinky.

Mätové čaje sa užívali už v staroveku, vo východnej Indii sa mäte pripisuje ochladzujúci účinok.
Mäta pieporná je viacročná rastlina Mladé rastliny nesmú vyschnúť, staršie rastliny sa zalievajú až čiastočne vysušené. Pre kuchynskú potrebu odrezávame čerstvé výhonky v priebehu celého roka.

Petržlen listový – Nemá vysoké nároky na pestovanie, bez problémov znesie izbovú teplotu a aj polotieň. Nové lístočky rastú vždy zo stredu preto režte listy z vonkajšej strany rastliny.Má vysokú nutričnú hodnotu, značný obsah vitamínov a minerálnych létok.

Aloe Vera – Barbadensis Miller Aloe je rastlina, ktorá má mnoho blahodárnych liečivých účinkov na naše telo. Je nenáročná na pestovanie, podobá sa na kaktus ale je z rodiny ľaliovitých. Je to priam zázračná rastlina používaná na rôzne choroby  či už ide o pohybové, tráviace, srdcovo-cievne, kožné ochorenie. Je teplo a svetlomilná rastlina. Pozor na nadmernú zálievku.

Pažítka: kto by nemal rád pažítku? Znesie aj izbovú teplotu, polotieň a vlhkosť. Pažítku strihajte priebežne 2 cm nad pôdou. Vždy jej ale nechajte zopár listov.

V prípade že karoo chcete v kuchyni zavesiť na stenu odporúčame Vám vybrať také rastlinky ktoré sú ťahavé a vytvoria prirodzený previs.

Naše odporáčanie: Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum) alebo bazalka červenolistá, Materina dúška, Šalvia, Medovka, Mäta pieporná, Levandula -už dostanete nové kultivary ktoré majú širšie listy, Oregano, Majorán, Petržlen

DSC_0484 DSC_0495 DSC_0510 DSC_0534 DSC_0540 DSC_0543 DSC_0572 Návrh rastlín